Piratkopiering

Vad är piratkopiering egentligen, är det att kopiera musik med tanken att distrubera det för egen vinning...svar ja, är piratkopiering att lada hem en låt och lyssna på den i sin mp3spelare, inte enligt mig.

80% av dagens internettrafik är enligt många analytiker nedladdning och uppladdning av illegala kopior av musik,film och programvara. Beror detta på att alla som laddar ner är kriminella, nej det tror jag inte. Jag tror att det är av bekvämlighetsfaktor för många, idag har var och varannan människa i ett i-land en mp3spelare eller en dator. Då istället för att vänta på att tv-serien kommer till tex Sverige så laddar man hem den, likaså med filmer. Sen när det kommer till musik så laddar gemene man hellre ner musiken och stoppar in den i sin mp3spelare istället för att gå ner på stan, köpa skivan, ladda in den i datorn och sen in i sin mp3spelare. Marknaden för nerladdning av såkallade legala mp3s växer och detta med en anledning, det är enklare att köpa mp3s än skivor.

Skivindustrin som den fortfarande kallar sig borde moderniseras och rikta sig mer mot den unga marknaden, erbjuda låtar till ett lägre pris och ge valmöjligheten att köpa specifika låtar. Min generation är van vid att saker ska gå snabbt i och med att vi är uppväxta i det informationssamhälle vi har idag. Att beställa en skiva och sedan vänta ett par dagar på att den ska dyka upp i brevlådan för att sedan bara visa sig vara usel är ingenting som vi vill göra. De generationer som kommer efter oss kommer att vara ännu mera kräsna.

Ett sidospår där

Nåja, tillbaka till piratkopieringen, är det piratkopiering att berätta vidare ett skämt som en komiker sagt? Ja, men bara om man tar betalt för det, likaså om man spelar en låt inspelad och producerad av en annan artist och säger att det är ens eget material. Men är det då piratkopiering om jag laddar ner en låt, en film, ett program och använder det för eget bruk. Det där är svårt...

Jag kan ärligt talat säga att jag inte hade utvecklats så mycket inom formgivning om jag inte laddat ner photoshop eller illustrator tidigare. Jag hade aldrig haft råd att köpa dessa program och därför inte kunnat träna mina kunskaper och odla mitt intresse inom design. Jag känner väldigt få människor som inte laddat ner musik, film eller program någon gång i sitt liv. Det är idag socialt accepterat att alla gör det, men gör det hela saken rätt?

Jag började skriva "Om alla i ett samhälle gör det så borde det vara rätt" men sen kom jag att tänka på nazismen. Men det är på en helt annan nivå, kan man jämföra ekonomiska förluster med människoliv?


Umeå "Feminist"festival

Jag hittade här om dagen in på Umeå Feministfestivals hemsida och tänkte, fan va kul, kanske man ska gå och kolla ngn schysst föreläsning, sen läste jag mer och kom till det här stycket:
"Välkomna är alla transpersoner, barn och kvinnor."

Jag blev lite ställd och ställer mig frågan, varför i hela fridens namn låter man inte män komma till en festival om jämnställdhet. Enligt SAOL betyder ordet feminism:
"Åskåd­ning som hävdar o. rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala o. politiska) likställighet med mannen"

Jag tänker lite såhär, när de skriver transpersoner, gäller det både kvinnor som känner sig som män och män som känner sig som kvinnor, eller är de kvinnor som känner sig som män egentligen inte välkomna och kommer stoppas i dörren. Jag känner att den här festivalen är mer som en matrialkalsik festival som vill exkludera männen och starta en "Herrklubb" för kvinnor. Att jag använder begreppet herrklubb handlar om att jag inte känner till något annat ställe där en person vägras inträde på grund av sitt kön.
En annan sak om vilka dom ger inträde, när går ett barn från barn till man? Kan en 17årig pojke som enlig lag inte anses vara en man få komma in där?

Jag tror att om jag hade anordnat en Umeå Maskulinistfestival så hade jag haft JÄMO, Aftonbladet och diverse andra nyhetsorganisationer och intresseorganisationer efter mig.Jag ser mig själv som feminist, men jag ska kanske börja kalla mig jämnställdhetsist, klingar inte riktigt lika bra eller hur?

Sen på sidan står det också på sidan:
"Mat kommer att finnas till försäljning under hela festivalen, allt från frukost och mat till gott fika. Självklart veganskt!"

Vafan har veganmat med feminism att göra....ungefär lika mycket som kött har med jämnställdhet att göra.

Ingen Reumatism

Hade fått ett brev idag som Niklas läste upp över telefon, i det brevet stod det att jag inte har reumatism eller ngn annan ledsjukdom.

Kom igen gör ett litet glädjeskutt tillsammans med mig så blir världen en bättre plats.


Kompletteringsförhållande

Lite allmänna tankar om varför man lever i en tvåsamhet, ta inte det här som att jag inte trivs med det, för nu kan det spåra.

Tvåsamheten har mer och mer börjat ifrågasättas om det är så man ska leva, ska man i 40-50år leva med samma person så kommer den andra personen i förhållandet kunna komplettera på ett sånt sätt som ingen kan. Tvåsamhetsförhållandet kan handla om att man känner sig halv på något sätt, jag vet att jag känner mig själv rätt väl, men när jag varje dag lär mig någonting nytt om mig själv då jag är i ett förhållande så börjar jag fundera på om jag verkligen känner mig själv och att tvåsamhet kanske är vägen för mig att lära känna mig själv?
 
Tankarna snurrar lite nu när jag försöker greppa dom, men det jag förösker säga på något sätt är att ett tvåsamhetsförhållande kan ge mer än singellivet. Det är något som jag är 100% säker på.

Sen har jag funderat lite på andra relationsformer....är det något att hänga i julgranen, det är det säkert, men inte för mig...idag.
Ett förhållande med tre eller fler medlemmar är inte normen i samhället, men varför inte, om jag kompletteras så mkt som jag gör i ett tvåsamhetsförhållande, varför kan jag inte utvecklas mer om jag har fler partners.
Jo jag tror det är såhär att fortfarande är tvåsamheten kulturellt inprintat i våra hjärnor/hjärtan och det finns på något sätt en spärr som inte tillåter oss dela med oss av den som man älskar, kanske däri grunden till svartsjuka ligger.

Men varför finns då otrohet? Jag tror det inte behöver handla om känslomässig otrohet, det kan även ligga på ett sexuellt plan, enbart. Vad är då värst, en sexuell eller känslomässig otrohet?
Svårt att säga, men otrohet är ett sånt svårt begrepp nu när bisexualitet har blivit mer kulturellt accepterat. Är det otrohet om sin partner har sex med ngn av samma kön?
Det jag tänker är att bara det är på en sexuell nivå utan känslor så kanske det inte är det. Någon med samma kön kan ge upplevelser i sängkammaren som någon av det andra könet inte kan....(kan jag tänka mig, har aldrig prövat så jag vet inte.)
 Ahja åter till tankekedjan, är det otrohet då ens partner har sex med någon av samma kön om man lever i ett heterosexuellt förhållande och är det otrohet om ens partner har sex med någon av motsatt kön då man lever i ett homosexuellt förhållande?

Jag tror stenhårt på förhållandeformen tvåsamhet, men är det för att jag har blivit kulturellt bombarderad med att det är normen eller är det för att jag trivs med den situationen? Den kulturella uppväxten vi får formar våra åsikter om allt, allt ifrån vilken färg som är grabbigt till vilken mat som ska ätas på julafton. Varför ska man följa normen som kulturen satt i sten?

En hypotetisk fråga som ni kan suga på:
Ett förhållande på två där båda kompletterar varandra så att man blir hel är ett korrekt sätt att leva men om man fortfarande känner att det inte räcker, ska man då nöja sig med att följa normen?

En helg av möten

Ja det är precis vad man kalla den gångna helgen, allt började med en flygresa som gick förvånansvärt smidigt. Stod och väntade på bussen då Jonas gled förbi i den nya bilen och skjutsade mig till flyget istället. Väl på flygplatsen knatade jag enkelt in genom säkerhetskontrollen utan att behöva strippa allt för mkt ;) På flyget bev jag överraskad med gratis mat och kaffe, wtf SAS...det är så man ska behandla kunder...Hejja Norge, eller jag Norwiegan ska jag väl hejja på.

Väl framme på Bromma möts jag av Karin och hennes kusin Maria, största kramen någonsinn fick Karin tror jag, sen fick jag blommor av Maria...eller ja, två blad från en kruka i väntsalen...Tack Maria ;)

Bilresa till Karins föräldrar och jag skulle träffa "The parents/Pantsen/byxorna" det gick bra enligt min mening och jag tycker att Mannes (Karins farsa) move att bjuda på whiskey var helt underbart. Efter det grabbade vi en taxi och åkte till "centrala" Märsta...Umeå kändes fan stort...Ja iaf, där mötte vi upp med JOcke, knatade in på en rockpub och drack ett par bira och hade trevligt, Karins polare Vera dö även upp, fy fasiken vilken dunderkvinna, fick galet mkt energi från henne. Underbart!

Lördagen gick i turistandets tecken och vi knatade runt och kollade på skor och var allmänt pariga sådär på alla hjärtans dag, träffade Karins polare Christoph som var lagomt bakis ;) BTW italiensk glass är mumsigt och footlocker är min nya favoritaffär...fy fasiken, ge mig lite pengar så kommer jag bli den affärens bästa kompis. Efter en dag i centrum och en massa åkaruntande så blev det familjemiddag. Träffade Karins brorsdöttrar och deras mamma som jag busade med, en prinsessa och en liten söt baby :)....Varför blir jag alltd klätterträd i närheten av 3-5åringar?...Blev Melodifestival och träffa lite mer släkt också, skaka hand med en norsk farfar, det har inte många jag känner gjort...Sug på den ni ;)

Söndagen....oj oj, turné är väl att ta i kanske, eller nej, det var en turne, känner mig hemsk som inte kommer ihåg alla namn på dem jag träffade. Men det blev allt från en Bajenmormor till en skrevhuggande hårdrockare...och min lilla Nils såklart. Fan vilken dag. Vi tog oss hem vid nio-tiosnåret på kvällen och turnékoma blev ett faktum.

Idag då...ROADTRIP
Fan va nice, har aldrig haft så kul, så länge i en bil tidigare, vanligtvis börjar jag gnälla över mitt dåliga knä innan man kommit till tredje lyktstolpen...idag hade jag inte tid med sånt. Ahlgrens bilar, choklad, McMuffin(inte min kopp te) och kaffe, sen lite skön musik och på tok för mkt pratradio tog upp tid från gnällandet.

Tack Karin för en underbar helg :D Roadtrip i sommar också eller? Men då kära bloggläsare undrar jag, vart ska vi åka i sommar?

Hej och hå, aj min stortå! (tappade seriöst min mobil på den under tiden jag bloggade)

Torsdagsbakis

Kvällen igår var underbar, var först ruggit otaggad på utgång och skulle bara suttit hemma hela kvällen egentligen. Men av ett infall så hakade jag på Niklas ner till bolaget, sen blev det leka "bordsdam" till Simon då han spelade biljard. Efter det så drog vi hem till Simon och förfestade, sen blev det Två Våningar med karaoke, efter det blev det olles en sväng innan efterfesten här.

Helt sjukt underbart att få komma ut i världen en sväng, var en bra idé med tanke på att jag åker söderut imorn. Helt sjukt bra att åka ner, har saknat sötnosen min som fan. Får se hur länge man är kvar där nere, om jag över huvudtagen kommer tillbaka till norr för att bo här.

Tanken att åka tillbaka hit efter att vara med Karin är inte så lockande, är fruktansvärt less på den kollektiva livsstilen då man inte har speciellt mkt privatliv.

Fan va gött det ska bli att åka till Karin, fasiken vad jag längtar efter henne. Ska krama sönder henne lite.

Nu är det slutbloggat för idag och kommer nog inte blogga mer i Umeå än på ett tag. Nästa blogg blir antingen i Märsta eller i Skåne. Tjo på er folket.

Flabbergasted

Livet börjar se lite väl bra ut nu, lite rädd för att ngt ska komma och skjuta ner mig.
Inatt fick jag veta av min kära kollega att han beställt en laptop till mig, Helt galet!
Men samtidigt så inser jag då vilken tillit han känner för mig.
Han berättade också för mig att vi har ett helt gäng jobb på G. Klockan var väl 3-4 på natten så jag kunde inte riktigt hantera det där, är inte riktigt van att få saker wsom laptops eller goda nyheter.
Men nu har myntet ramlat ner lite tror jag, börjat förstå att jag snart kan leva en av mina drömmar, att ta betalt för att sitta och rita. Ska inte känna någon press eller hur vare nu ;)
Sen att jag bara blir mer och mer kär för varje dag gör livet ännu bättre.

Men om jag tittar på det här ur synvinkeln jag alltid gjort så kommer något att gå fel, det kommer bara göra det. Men jag ska inte tänka så, inte den här gången, nu ska jag njuta av vad livet ger mig. Till fullo

Snart får jag kramas med min älskling också :D

Nu börjar väntan

Var och tog ett gäng prover idag som jag nämnde tidigare, nu gäller det att invänta provsvaren, imorn får jag veta om jag har diabetes och inom en vecka får jag dommen på reumatismdiagnosen. Är fan lagomt nojjig, menmen, blire så så blire så.

Saknar älsklingen riktigt mycket och ser fram emot att få åka ner dit och bli uppvisad för släkt och vänner.

Vårdcentralen

I morgon bitti klockan 09.15 ska jag in på min 25årskontroll, dags att kolla upp de ömmande lederna, varför jag knatar på toa upp till 16 gånger per dag och lite annat skit. Börjar fan bli gammal nu.
Ska fasta inför diabetesprovet i morgoonbitti, med andra ord så får jag inte käka ngt på åtta timmar innan provet. Ta blodprov ska man också göra,kommer fan inte ihåg då jag lämnade blodprov senast, helt galet.
Men det kan ju vara bra att veta om man har ngt galet i sig.
Kan vara en bra idé att kolla upp allt det här med tanke på min sjukhushistoria, alltså vad mina föräldrar har gett mig för gener.

Kort och tråkig blogg om ingenting idag, eller ja om litegrann, men inte så intressant.

Måste fan

Ladda upp bilden här också, blev riktigt nöjd med det här självporträttet.



Mer saker som jag har gjort finns på www.boete.nu

Nästa fem år

Fick i uppdrag att skriva om hur jag tror att mina närmsta fem år ser ut. Såhär tänker jag.

Inom ett halvår har jag tänkt att jag inte längre bor här i Umeå. Jag och Robert kommer lyckas med Birchtown och jag kommer  få möjligheten att jobba på en ort på en sydligare breddgrad. Ett andra huvudkontor kan man kalla det.

Flytten kommer troligtvis att leda söderut, för jag har inte tänkt hamna norrut igen. Det blir Göteborg om jag får välja, en schysst lya tillsammans med en mysig människa.
Om ytterligare ett halvår har jag etablerat mig i Sveriges framsida, har hittat en lokal pub som jag trivs med, samlat ihop tillräckligt med poäng på närmaste stormarknad för att få poäng på ICA-kortet eller liknande.
Jag kommer ha sett min första Arsenalmatch live och jag lever fortfarande glatt med den mysiga människan.

Efter ytterligare ett år kommer jag att ha skapat mig ett namn inom reklam och kommer att kunna välja att göra de jobb jag känner för.Kommer att tjäna pengar nog så att jag kan resa dit jag vill, köpa de whiskyflaskor jag vill och ett par jeans för mer än 300kronor utan att ha lite ångest. För övrigt så kommer min skosamling vara avsevärt mer välfylld. eventuellt kommer en stor fråga att ställas under det året också men det får vi återkomma till.

År tre kommer att innehålla ett körkort till mig om jag inte tagit det tidigare, Planer om små MiniAndreas som knatar runt kommer nog att komma till åtanke.

År fyra kommer ge mig chansen att ge unga nya formgivare chansen att lyckas inom branchen på ett sätt som jag aldrig fått. den stora frågan är genomförd och svaret var ett ja. jag har nu rest och fått mersmak på det och åker någon gång per år utomlands. Whiskysamlingen är stor nu.

År fem....önskan är att jag har minst en miniböte i mina armar. En liten sötnos som jag kan gå hand i hand med då jag handlar på ICA Maxi och en som jag styr i barnvagn tillsammans med någon som jag kan kalla min älskling. jobbet flyter på och jag har kommit upp mig ännu mera nu och börjat måla på fritiden och tavlorna säljer litegrann iaf.

Det här var ungefär vad jag har för planer för framtiden, men framtiden är inte bestämd och det kan hända vad som helst.

RSS 2.0